9. GELENEKSEL DAĞDER YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ

Türklerin bilenen tarih olarak M.Ö 2000 yıllardan beri güreş sporu ile uğraştıkları bilinmektedir. Türklerin bilinmeyen tarihlerinde de güreş sporu yaptıkları düşünülmektedir. Türkler İslamiyetten önceki inanışlarında tabiat güçlerine tapınmanın etkisinde kalarak doğaya, kuvvete tutkun karakteristik özellikleriyle, yüzyıllarca güreş sporunu değer bilmişlerdir.
İslam öncesinde de her Türk güreş yapmaktaydı. Ölen erlerin mezarının etrafında 9 gün 9 gece güreş müsabakaları düzenlenmekte olduğu rivayet edilmektedir. Çin kaynaklarında yazılanlara göre eski Türklerin yılbaşında, evlenme toylarında, zafer şölenlerinde de güreştikleri rivayet edilmektedir. Ayrıca hakanlarında yanlarında bulundurdukları 40 pehlivanın birbirleriyle ya da başka ulusun pehlivanlarıyla güreştikleri bilinmektedir.
Orta Asya’daki Türklerde güreş, binicilik ve okçuluk sporları ile birlikte yapılmaktaydı. Eski Türkler birbirleriyle savaşmak istemiyorlardı. Bu sebep en iyi pehlivanlarını güreştirerek kazanan tarafın galip, kaybeden tarafın mağlup olduğuna karar veriyorlardı. Eski Türklerin soyundan gelen ve Oğuz Türklerinden olan Osmanlı Türkleri, Anadolu Selçukluların devamı olan devleti kurduklarında Doğu Roma(Bizans) güreşçilerini izlemişlerdi fakat onların güreş stillerinden hiç etkilenmediler. Rumeli’ye geçen Osmanlı Türkleri orada yağlanarak yapılan güreşle ilgilenmişler ve bunu kendi güreşlerine has bir şekilde yapmaya başlamışlardır. Güreşin başkenti İstanbul olmuş ve neredeyse dünyanın geri kalan ülkelerinde de güreş başlıca spor olmuştur.
Osmanlı Türklerinde güreş tekkeler(kulüpler) ile yönetilmekteydi, başkanlarına(şeyh), sporcularına(mürit) denmekteydi. Bu tekkelerde dünyada hala eşi benzeri görülmemiş bir disiplin var olup sporcuların ve başkanlarının aylık ve yemek vakfiyelerinden başka imaretleri(binaları) mevcuttur. Bu imaretlerde isteyen halkın, gelen seyircilerin, seyyahların(turistlerin) yiyip içebildikleri söylenmektedir. Tekkenin gelirleri zamanın beylerbeyleri, paşaları, vezirleri, ayanları tarafından altın hibe edilmesiyle elde edilmiştir.
Tarihi güreşlerimizden biri olan Karakucak Güreşleri tahminen 10 asırdır yapılıyor. Kökeni Orta Asya olup, yağ kullanılmadan yapılmaktadır. Karakucak güreşleri çim zeminlerde, toprak alanlarda, harman yerlerinde ayaklar çıplak olarak yapılmaktadır. Diz kapağının altına kadar gelen ‘’pırpıt’’, ‘’kıspet’’ denilen giysileri vardır. Günümüzde yağlı güreşin yapılmadığı yerlerde, davul-zurna eşliğinde düzenlenir.
Şanlı Türk tarihimizin önemli sporlarından olan güreşimize biz Kayı Boyu Karakeçili Aşireti’ne mensup Osmanlı’nın 700 yıl evvel çadır kurmuş olduğu topraklarda nöbet tutarak, savaş dışında bir an olsun ayrılmadan bekleyen, Bursa’nın dağ yöresinden olan Yörük-Türkmenler(DAĞDER)olarak sahip çıkmaya çalışmak ve yaşatmak adına bu sene geleneksel yağlı güreş müsabakalarımızın 9.sunu düzenledik. Önümüzdeki yıllarda aynı heyecanla, istekle, şevkle, arzuyla yağlı güreşlerimiz olsun, şenliklerimiz olsun daha farklı kültürel faaliyetlerimiz olsun yöremizin, kültürümüzün takipçisi olmaya devam edeceğiz.

9. GELENEKSEL DAĞDER YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİNDE DERECE YAPAN SPORCULAR

BAŞPEHLİVANLIK
1. HAMZA KÖSEOĞLU
2. ERTUĞRUL DAĞDEVİREN
3. DURMUŞ FURKAN /
FARUK AKKOYUN

BAŞ ALTI PEHLİVANLIK
1. YALÇIN ÖNCÜL
2. HAKAN AYDOĞAN
3. GÖKHAN ÖZ / ALPARSLAN TEMİZCE

BÜYÜK ORTA PEHLİVANLIK
1. OKAN YAVAŞ
2. ERDAL DUMAN
3. MUSTAFA AY/ İBRAHİM AVCI

KÜÇÜK ORTA BÜYÜK BOY
PEHLİVANLIK
1. FERİT KESKİN
2. MERT ÇIKMAZ
3. BEKİR SARGIN / NUH CEYLAN

KÜÇÜK ORTA KÜÇÜK BOY
PEHLİVANLIK
1. FATİH YILDIIRM
2. YUNUS KILIÇ
3. TUFAN HOŞGÖR / BİLAL KARAMAN

DESTE BÜYÜK BOY PEHLİVANLIK
1. OĞUZHAN ÜNAL
2. UFUK YEŞİL
3. MESUT ŞAHİN / GURBET YALÇIN

DESTE KÜÇÜK BOY PEHLİVANLIK
1. O. İRFAN ALPAT
2. EMRE İNAN
3. M. RAHMAN OKUMUŞ /
ALİŞAN DAĞLAR

AYAK BOYU PEHLİVANLIK
1. MUSTAFA AKPINAR
2. MEHMET ALTINAKAR
3. SERHAT KILIÇ/
MUHAMMET KADİMAK

TOZKOPARAN BOYU PEHLİVANLIK
1. FURKAN DOĞAN
2. PARI MAKMIDOV
3. VOLKAN TAKTAŞ/ BERKE AVCI

TEŞVİK İKİ BOY PEHLİVANLIK
1. ONUR KESKİN
2. ENES IŞIK
3. YASİN CAN SARI/
MEVLÜT MEVLÜTOĞLU

TEŞVİK BİR BOY PEHLİVANLIK
1. MEVLÜT CAN YAZICIOĞLU
2. MERCAN YILDIRIM
3. ADİL AKDEMİR/ EMİRHAN KAYA

MİNİK İKİ BOY PEHLİVANLIK
1. UĞURCAN UMAR
2. MUHAMMET KİPİÇ
3. SELİM CAN YILDIZ/ OZAN YILMAZ

MİNİK BİR BOY PEHLİVANLIK
1. HÜSEYİN ALTUNAKAR
2. YAHYA ŞİRİN
3. CİHAN TÖREN/ BARAN GÜLTEKİN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir